https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YlSOc_Y92es

Kváskový chlieb

Chlieb a pečivo z kvásku je spracované podľa tradičných receptúr, ktoré sa vracajú ku koreňom zdravej výživy našich predkov. Tradičný kváskový chlieb má už viac ako 5000 ročnú históriu. Pripravuje sa bez použitia droždia - kysnutie chleba zabezpečuje kvások, ktorý sa pripravuje len z múky a vody – prirodzeným procesom mliečneho kvasenia. V dnešnej dobe konzumujeme v podstate iba pečivo vyrobené pomocou droždia a neodmysliteľnou súčasťou pekárenských výrobkov sa stali rôzne chemické prísady a aditíva, ako sú stabilizátory, regulátory chuti a podobne. My ostávame verní filozofii, pečenie chleba výhradne z prírodných surovín. Našou snahou je priniesť na trh chlieb, ktorý staršej generácii pripomenie chuť, na ktorú už možno dávno zabudli a mladšej chuť a vôňu, ktorú nikdy pred tým nepoznali – CHUŤ PRAVÉHO CHLEBA.

Môžete sa pýtať, prečo sa vlastne dnes už nevyrába chlieb tradičným spôsobom, teda pomocou kvásku. Vo väčšine pekárni takáto výroba upadla do zabudnutia, alebo sa od nej upustilo, pretože je časovo veľmi náročná a pracná. Kvalitný kvások je rukopisom každého pekára a starostlivosť oň a o jeho vitalitu, si vyžaduje mnoho úsilia.. Upiecť kváskový chlieb, to chce predovšetkým kus nadšenia, pekárskeho umenia a vytrvalú prácu. Samotná príprava sa začína už 3 dni pred tým, ako vytiahneme chrumkavý chlebík z pece. To čakanie sa však určite oplatí. Takýto chlieb sa odvďačí vynikájucou chuťou a omamnou vôňou. Pravý kvások totiž nedokáže nahradiť žiadny stabilizátor, ani syntetické dochucovadlo. A to je na našom chlebe cítiť.

Chlieb a zdravie.

Konzumáciou klasického pečiva vyrobeného z droždia sa narúša rovnováha črevnej mikroflóry v prospech kvasiniek a plesní, ktoré v kombinácii s nevhodnou stravou narúšajú rovnováhu trávenia a aj celého organizmu. Dôsledkom je prekyslenie organizmu (premnoženie kvasiniek a plesní), čo spôsobuje veľmi časté ochorenia na kandidózu. Kvasinky produkujú toxické látky, ktoré spôsobujú alergie, autoimunitné ochorenia, zápaly a poškodenia tkanív orgánov.

Kváskový chlieb je naopak jednoznačne zdraviu prospešný. Jeho konzumácia podporuje zdravú črevnú mikroflóru a zabraňuje premnoženiu zdraviu škodlivých mikroorganizmov. Probiotické kultúry posilňujú imunitu, zlepšujú peristaltiku čriev a predchádzajú zápche. Dlhá doba fermentácie, počas ktorej sa bielkoviny rozkladajú na aminokyseliny, spôsobuje že chlieb je ľahko stráviteľný. A až po takto dlhej fermentácii dokáže človek využiť mnoho minerálnych látok obsiahnutých v múke. Vďaka kvásku sa v ceste nachádzajú aj aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť a neboli obsiahnuté ani v pôvodnom zrne. Kváskový chlieb čistí krv, je zvlášť vhodný pre ľudí trpiacich akné, v tele sa nevytvárajú podmienky pre vznik kožných chorôb a mykóz a je prospešný nervovému systému. Napomáha chrániť organizmus pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Pečivo vyrobené z kvásku je cenným zdrojom vitamínov, najmä niacinu a ryboflavinu, ktoré sú hybnou silou mnohých životných procesov. Kyselina mliečna, ktorá sa tvorí pri kvasení, vytvára typickú chlebovú arómu a prirodzene chlieb konzervuje. Jeho konzumácia bráni tvorbe hlienu, a ten ako je známe, je hlavou príčinou chorôb, ktoré chronicky trápia dnešnú ľudskú populáciu:

- nádcha

- kašeľ

- alergie

- zápal priedušiek

- bronchitída

Kváskový chlieb je preto vďaka všetkým svojim vlastnostiam, ktoré nadobúda len obyčajným prirodzeným spôsobom, obzvlášť vhodný pre:

- deti

- ľudí trpiacich nadváhou

- diabetikov

- ľudí z poruchou funkcie hrubého čreva

- ľudí trpiacich kožnými chorobami

- ako prevencia pre všetky vekové kategórie

Každý, kto má problémy s nafukovaním, trávením, pociťuje črevnú plynatosť, by mal jednoznačne vymeniť klasický chlieb za liečivý kváskový a spomínané problémy ustúpia, alebo aj úplne vymiznú.

 
Špalda
Špalda je vlastne prastará neprešľachtená, teda geneticky neupravovaná predchodkyňa pšenice (8.000 rokov). Je schopná čerpať živiny s pôdy maximálne efektívne. Je podstatne lepšie tolerovaná ľuďmi, ktorý sú alergický na pšenicu. Špalda je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, najmä tiamínu B1, ryboflavínu B2 a niacínu. Zaujímavý je obsah betakaroténu a tiakyanátu, ktorý regeneruje bunky tela a chráni ich pred infekciami, ako aj vysoký obsah draslíka (dôležitého pre reguláciu osmotického tlaku v bunkách), síry a horčíka. Špalda obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín a neobsahuje žiaden cholesterol. Cení sa jej ľahká stráviteľnosť a vhodnosť pri liečení niektorých alergií. Má vysoký obsah vlákniny, sacharidov, vitamínov i minerálnych látok a nízky obsah tuku. Obsahuje takmer všetky základné zložky nevyhnutné pre zdravý ľudský organizmus. Treba podotknúť, že špalda je odolná voči nepriaznivým vplyvom a škodcom. Jej zrná majú totiž obal, ktorý ju chráni pred kontamináciou (radiáciou). Špalda a pečivo z nej sa vo všeobecnosti odporúča na :
- znižovanie cholesterolu
- podporu trávenia a črevnej peristaltiky
- stimuláciu imunitného systému
- regeneráciu buniek
- pre vysoký obsah bielkovín ako náhrada za mäso pri liečení rakoviny
- výnimočné liečivo pre pečeň
- proti civilizačným chorobám ako prevencia a liek
- pri zavádzaní múčnych jedál u detí (nevyvoláva alergické reakcie)
- má omladzujúce účinky
- je vhodná pri redukcii nadváhy (1 krajec zasíti ako 3 krajce obyčajného chleba)
Výsledkom kombinácie takejto technológie (pečenie z kvásku) a takéhoto druhu obilia (špalda) je ozajstný tradičný chlieb, ktorý by mal určite dostať šancu, získať svojimi vlastnosťami, chuťou a vôňou každodenné miesto na Vašom stole.
 
Vitajte na našom webe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotogaléria: Kváskový chlieb

Štítky

Neboli nájdené žiadne štítky.

Novinky

ochutnávka už čoskoro

29.09.2011 16:40
 Už o pár dni budete mať možnosť ochutnať náš kváskový špaldový chlieb v mestach Prešov,Košice a Stropkov.O podrobnostiach budeme samozrejme včas informovať.
Záznamy: 1 - 1 zo 1

Vytvorte si webové stránky zdarma! Webnode